La dislàlia és la dificultat permanent o transitòria per a la pronunciació correcta d determinats sons o grups de sons. La paraula dislàlia ve del grec “dys” que significa “dificultat” i “alein” que vol dir “parlar”.
Tot i que l’ús del terme dislàlia ha estat desplaçat en el temps, tradicionalment es manté per referir-se a aquelles dificultats que ocorren de forma aïllada a nivell d’alguns segments silàbics i de caràcter fonètic, considerant així mateix les fites evolutives, pròpies del desenvolupament fonològic (Aguilar i Serra, 2007). Actualment, aquestes alteracions s’engloben dins de l’anomenat trastorn dels sons de la parla (TSH) o fonològic (American Psychiatric Association, 2013). Per tant podem sentir a parlar de Trastorn Fonològic o Dislàlia.
La persona amb dificultats de parla tendeix a la substitució o omissió de determinats sons de la parla. Si la substitució no està relacionades amb un dèficit anàtomic com una fissura palatina, o una malformació maxil·lo-dental o una deficiència auditiva, es tracta d’una dislàlia.
Les dificultats de dicció es poden millorar a qualsevol edat.