Llenguatge (TEL/TDL) estimulació i atenció primerenca

El TEL (Trastorn Específic del Llenguatge) o TDL (Trastorn de Desenvolupament del Llenguatge) o també anomenat Disfàsia. Tots els estudis es decanten per dir que és un retard en l’ adquisició del llenguatge produït per la deficiència de factors que afecten el neurodesenvolupament del nen o nena que el pateix. El trastorn del llenguatge específic no té origen en problemes auditius, motor, cognitiu o de conducta. És un trastorn dels més comuns en les dificultats d’aprenentatge en els infants, afectant aproximadament un 7-8 % dels nens en preescolar.

Simptomes del nen amb TEL

– Retard en l’aparició de les primeres paraules i formació de primeres frases.

– Solen trigar a parlar i poden no produir cap paraula fins que tenen 2 anys d’edat.

– A l’edat de 3 anys poden parlar però les múltiple dislàlies poder fer la seva parla incomprensible per a l’adult.

– Vocabulari força limitat en les diferents edats. Sovint els costa molt aprendre paraules noves.

– Fan frases agramaticals quan usen més de tres paraules (desordenen, parlen “com els indis” sense conjugar bé)

– Dificultat en la utilització i conjugació dels verbs

– Problemes per mantenir una conversa.

– A l’escola observen que juga molt de temps sol. I es mostra molt tímid/a

El TEL comença en l’etapa infantil, però no és fins a partir dels 5 anys quan es pot diagnosticar de forma concreta si un nen o nena pateix un retard de llenguatg relacionat amb TEL. Mentrestant, a partir dels 3 anys, quan es comencen a donar una sèrie de dificultats comunicatives i de llenguatge, l’estimulació primerenca encaminada a millorar la parla i la comunicació serà de gran importància.

L’avaluació

Després de valorar els aspectes esmentats (auditius, motors, cognitius o de conducta) la seva identificació passarà per l’ anàlisi sobre els nivells del llenguatge que el nen o nena hauria de tenir respecte a la seva edat cronològica fent una valoració de la comprensió i expressió, així com de les àrees formals i funcionals del llenguatge (fonologia, lèxic, morfosintaxi, semàntica i pragmàtica). El grau d’afectació varia notablement i es poden veure compromesos un o diversos components del llenguatge (fonètic, fonològic, morfològic, semàntic, sintàctic o pragmàtic).

En un primer moment es pot dubtar entre si es tracta d’un cas de TEL (o Disfàsia) o bé un Autisme, ja que alguns símptomes són similars, però una bona anàlisi i l’observació en el temps durant la teràpia ens donarà la resposta; ja que les seves causes i la seva evolució són molt diferents.

El diagnòstic primerenc i la intervenció precoç són fonamentals per assentar les bases del tractament que ens permetrà estimular tant el llenguatge com les habilitats socials de l’infant.

EL I TEA: diferències

Tant TEL com TEA es caracteritzen perquè el nen o nena que el pateix tenen dificultats per relacionar-se amb l’entorn a través del llenguatge i comprendre els que altres persones els diuen, fent que el nen o nena tendeixi a l’aïllament social.

Un nen o nena que tingui TEL sol tenir una bona intenció comunicativa, mentre que un que té TEA li succeeix tot el contrari. Quan es té TEL la persona no demostra un bon nivell del llenguatge expressiu,però en el cas del TEA hi ha una absència de comunicació. Sovint acompanyada d’alteracions en el ritme i l’entonació.

Una altra de les claus per diferenciar tots dos tipus de trastorns, és que, els nens i nenes amb TEL tendeixen a expressar-se mitjançant gestos, a més mantenen la mirada mentre aquestes parlant amb ells fins i tot segueixen amb la mirada els gestos de qui tenen al voltant.

Quan un nen o nena pateix TEL sempre intenta fer-se entendre utilitzant diferents formes per fer-ho, mentre que nens o nenes amb TEA semblen no tenir intenció de comunicar-se.

Diagnòstic

Els professionals encarregats de fer el diagnòstic definitiu de TEL o TDL són els Neuropediatres i Neuropsicòlegs.
La logopeda intervindrà en la seva rehabilitació que se centrarà a tractar la dificultat del lenguaje de manera específica. Mitjançant l’avaluació dissenyarà un pla de recuperació específic i personalitzat.

A nivell professional els terapeutes que tracten el trastorn específic del llenguatge distingeixen dos grups en funció dels símptomes que es presenten:

 

TEL expressiu
Se sol diferenciar perquè el nen o nena que el pateix té una memòria normal, sap identificar els fonemes i paraules alhora que el seu significat. Un nen amb TEL expressiu es caracteritza per la seva dificultat a no trobar la paraula adequada per dir el que volen, a més de tenir lentitud en la formació de frases.

 

Trastorn TEL Mixt
Aquest grup combina alteracions expressives-repetitives, de manera que el nen o nena que el pateix presenta dificultats en la identificació deparaules i fonemes, destacant una memòria fonètica limitada. Tanmateix a diferència del primer grup, els pacients, presenten una major facilitat en l’expressió.

 

Trastorn del procés central de tractament i de la formació
Aquest grup es caracteritza perquè l’ infant o nena té una sintaxi alterada, fins i tot pot presentar un lleuger tartamudeig que pot afectar la comprensió del llenguatge. En la majoria dels casos aquest trastorn perdura fins a l'adolescència, però s’ha comprovat que hi ha casos en què les seqüeles es poden veure durant l’edat adulta.

Contacte

Per a aquells que necessitin ajuda amb els seus problemes de comunicació o llenguatge, estic disponible en dues ubicacions a Barcelona.

Espai Salut
Sant Gervasi

Passeig de Sant Gervasi 57,
Barcelona

Centro Médico Teknon

(Quirón Salud)

Vilana 12, 1ª planta. Consulta 147
Barcelona