Teràpia d’estimulació de la succió en nounats o ESMO

Alguns nounats per diferents circumstàncies poden presentar una alteració de la succió, de manera que no tenen la força o l’habilitat necessària per a succionar de manera eficient, amb la conseqüent pèrdua de pes o estancament en el creixement.
Les logopedes especialitzades són les encarregades de dur a terme aquesta teràpia coneguda per les sigles ESMO (Estimulació Sensorio-motora Oral)

Causas

La prematuritat.

ls fetus al voltant de les 16 setmanes de gestació, dins del ventre de la mare, ja mostren el reflex de deglució. I cap a les 20 setmanes, ja apareix el reflexe de succió. Tanmateix, encara no estem parlant d’una succió realment madura i eficient per a alimentar-se.

De fet, per norma general, fins a les 32 setmanes de gestació, no es desenvolupa la coordinació del reflex de succió i el de deglució. En conseqüència, els nadons prematurs nascuts abans de les 32 setmanes de gestació, són immadurs i no tenen l’habilitat necessària per a succionar adequadament i, a més a més, tenen poc pes per a succionar amb força. Tot plegat pot fer que necessitin alimentar-se mitjançant una SNG (Sonda Naso Gàstrica). 

Aquesta alimentació passiva fa que el nounat no relacioni alimentar-se amb succionar i quan ja tenen el pes i la maduresa adequats els costa molt fer-ho per si mateixos. En conseqüència molts acaben sent alimentats per biberó tot i el possible desig de la mare de donar-los el pit. La teràpia ESMO els ajuda a descobrir i desenvolupar aquesta succió nutritiva i poder desenvolupar la Lactància Materna.

Altres causes

Baix pes

Si un infant a terme té un pes molt baix també té poca musculatura perioral i sovint no té ben desenvolupats els “sucking pads”. En aquests casos, també caldrà ajudar-los a desenvolupar la seva capacitat de succionar i deglutir de manera activa.

 

Frenet lingual

Els nadons que presenten frenet lingual hipertròfic, o massa curt, tenen dificultats per a mamar del pit de la mare perquè no poden col·locar bé la llengua. Les conseqüències són que el nadó guanya poc pes, per a l’esforç que fa, i la mare pateix clivelles al mugró. La solució en aquests casos és la frenectomia i és molt recomanable fer ESMO per tal d’entrenar el nadó a posicionar bé la llengua i adaptar-se a la seva nova capacitat de tracció.

 

Hospitalització

Aquells nadons o bebès que han patit una hospitalització i han hagut ser alimentats per SNG poden haver perdut la memòria de la succió i deglució eficients. En aquests casos també és molt útil fer algunes sessions d’ESMO per a recuperar les seves habilitats.

 

Síndromes o alteracions neurològiques

Alguns nadons, degut a la síndrome que pateixen, poden necessitar ajuts per a alimentar-se i sovint cal treballar tant la tonicitat de la seva musculatura com l’habilitat de la succió i la deglució.

EN QUÈ CONSISTEIX L’ESMO?

L’ESMO són una sèrie d’exercicis periorals i intraorals (pressió, massatges, repics,  vibracions,  etc)  i maniobres i postures  facilitadores que serveixen per a corregir la disfunció oral i establir un patró de succió, deglució i respiració eficient per a l’alimentació.

Aquesta estimulació s’ha de fer sempre abans de la presa i no convé mai que duri més enllà de 5 en nadons o 10 minuts, segons l’edat i el pes del nadó (la logopeda determinarà el ritme i la durada segons la maduresa del nounat).  És molt convenient que la família, seguint les directrius de la logopeda, aprengui a realitzar-la per tal que l’infant se’n pugui beneficiar el màxim de preses diàries possibles i millori en menys temps.

Contacte

Per a aquells que necessitin ajuda amb els seus problemes de comunicació o llenguatge, estic disponible en dues ubicacions a Barcelona.

Espai Salut
Sant Gervasi

Passeig de Sant Gervasi 57,
Barcelona

Centro Médico Teknon

(Quirón Salud)

Vilana 12, 1ª planta. Consulta 147
Barcelona