T.M.F. Teràpia Miofuncional. Deglució Atípica.

La paraula Miofuncional prové del grec myos, que significa múscul, i, per tant, fa referència a la funció muscular, tot i que a la regió orofacial també s’hi veuen implicats ossos i cartílags. La Teràpia Miofuncional s’abreuja com a TMF (o MFT en anglès ).

La TMF preveu, diagnostica, valora i corregeix les patologies del sistema orofacial (boca, nas, coll…) que impedeixen o dificulten funcions com la parla, la masticació, la deglució o la correcta respiració. La seva funció principal és la de corregir la Deglució Atípica que provoca o manté maloclusions dentals.

En conseqüència, la majoria dels pacients que sol·liciten aquesta teràpia són derivats pels dentistes iortodoncistes que són els primers a detectar aquesta alteració de la deglució, sovint per una maloclusió
dental o per l’aparició de moviments dentals.

En termes generals parlem d'una funció alterada i que produeix un efecte deformant en l’estructura (que anomenem maloclusió). En el cas invers, és a dir, quan una estructura malformada dóna lloc a una mala funció, podem parlar d'una Deglució Adaptada.

Causes

Les causes d’una Deglució Atípica poden ser diverses: maxil·lar estret, frenet lingual curt, respiració oral, ús perllongat del xumet o del biberó o altres hàbits orals de succió (dit, mugró, etc). En alguns casos especials pot venir causada per immaduresa de la funció masticatòria i deglutòria, si l'individu continua alimentant-se amb dieta tova més enllà de l’edat recomanada.

Tractaments i teràpies

És important planificar bé amb l’ortodoncista quin serà el moment ideal de la teràpia logopèdica. Segons els casos, es pot dur a terme abans del tractament d’ortodòncia, en altres serà recomanable fer prèviament una expansió del maxil·lar i després reeducar la respiració oral i en altres casos es poden dur a terme els dos tractaments alhora en paral·lel i reduir així el temps global.

La teràpia consta de 2 fases:

Fase activa: durant la qual es fa conscient l’hàbit erroni o nociu i es dona l’aprenentatge del nou patró deglutori. La sessió de logopèdia ve a durar uns 30 minuts i jo personalment la porto a terme un cop per setmana. De la sessió sortiran uns exercicis a practicar durant la setmana que s’avaluaran en la propera sessió. La durada d’aquesta fase dependrà de la quantitat de temps de pràctica que inverteixi la persona durant la setmana i de la seva agilitat motriu i tonicitat. En general venen  a ser de 15 a 20 visites. També s’allarga més en el temps si cal reeducar la respiració.

Fase d’automatització: un cop après el patró deglutori correcte i la seva comprensió, es passa a l’etapa de generalització o automatització. Durant aquesta etapa les visites es van espaiant en el temps i es van modificant els exercicis a fer, tendint a fer-ne cada cop menys. La seva durada és d’un any des de la finalització de l’etapa anterior.

Contacte

Per a aquells que necessitin ajuda amb els seus problemes de comunicació o llenguatge, estic disponible en dues ubicacions a Barcelona.

Espai Salut
Sant Gervasi

Passeig de Sant Gervasi 57,
Barcelona

Centro Médico Teknon

(Quirón Salud)

Vilana 12, 1ª planta. Consulta 147
Barcelona